Hareket ve Antrenman Bilimi

Hareket ve Antrenman Bilimleri Kongresi: Spor 4.0

27-30 Ekim tarihleri arasında Fenerbahçe Üniversitesi’nde düzenlenen Hareket ve Antrenman Bilimleri Kongresi “Spor 4.0” teması ile gerçekleştirildi. Kongreyle ilgili görüşlerimi katılımcı olarak sizlere aktarmak istiyorum.

Öncelikle kongre başkanı olan Salih Pınar hocamızı tebrik etmek isterim. 2020 yılında Marmara Üniversitesi’nde Hareket ve Antrenman Bilimleri Kongresi yapmak için çok emek harcamış ancak pandemi dolayısıyla hem yurtdışı katılımcıların uluslararası uçuş yasaklarından dolayı katılamaması hem de yurt içi kapanmanın beklenmesi ile kongre ne yazık ki gerçekleştirilememişti. Ancak gördüğüm kadarıyla bu gecikme Salih hocamızın programı zenginleştirmesi için bir fırsat olmuş.

Kongrenin bilimsel programı çok güzel kurgulanmış. Paralel oturumlar ile ilgi alanlarına göre farklı alternatifler sunularak, katılımcının ilgisini hiç kaybetmeden baştan sona devamlı kongrede kalması sağlanmış. Kongrenin açılış günü tek salonda yapılırken devam eden günlerde kongre konuşmacıları için öğlene kadar iki salonda paralel olarak yapılırken öğleden sonra kongreye destek vererek katılım sağlayan federasyonlar sunumlarını 5 ayrı salonda gerçekleştirdiler. Gün sonunda ise kongre tarafından kabul edilen sözel sunumlar yapıldı.

Tabi ki bütün sunumları izleme fırsatım olmadı ancak beni etkileyen sunumları da paylaşmak isterim. Dr. Caner Açıkada hocamızın “Antrenman Bilimlerinde Periyotlama: Bireysel sporlar ve Takım Sporlar Örneği” sunumunda hem atletizm hem voleybol takımı üzerinde zirveleme örnekleri vermesi çok değerliydi. Takım sporlarında lig sıralaması ve fikstüre göre puanlama sistemi ile hangi maçlarda zirveleme yapılması gerektiğinin tahmin edilebilmesinin oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Dr. Haldun Akpınar hocamızın “Sporda Veri Madenciliği” sunumunda ise artık teknolojik eşiğin geçildiğini bundan sonra teknolojiye ayak uydurmanın bir zorunluluk olduğunu gördük. Teknolojik gelişmeler ile artık çok fazla veri alabildiğimizi ancak bu verileri nasıl işleyip anlamlı hale getirdiğimizin önem kazandığını özellikle maç içinde anlık verilerin işlenmesinin bizler tarafından mümkün olmadığını ancak yazılımlar ile bu anlık veri analizleri sonuçlarının sporun ve antrenörlerin gelecekte ayrılmaz parçaları olacaklarını bildirdi. Kardiorespiratuvar Dayanıklılık Antrenmanı başlığındaki oturumda konuşan hocalarımın ise her biri çok değerli sunumlar hazırlamalarına rağmen ne yazık ki onlara ayrılan sürenin az geldiğini ve sunumlarına doyamadan bitirmek zorunda kaldıklarını söylemem yanlış olmaz.

Kongreye katılan federasyonları da atlamak istemem. Atletizm, Bisiklet, Hentbol, Triatlon ve Voleybol federasyonlarına teşekkür ederim. Her federasyon kendi bölümlerinde alanında uzman konuşmacılar ile spor dalları için çok önemli konular seçerek program hazırlamışlar. Tekrar söylemek istiyorum program içinde o kadar güzel sunumlar vardı ki günü sürekli kongre salonları arasında birinden diğerine yetişmeye çalışarak geçirdim.

Kendi adıma konuşmak gerekirse Türkiye spor bilimleri camiasının çok çok değerli isimlerini canlı izleme ve tanışma imkanı buldum. Daha önce çalışmalarını takip ettiğim ve referans gösterdiğim hocalarım kendileri ile tanışmak beni çok mutlu etti. Bunun yanında bir çok çalışma arkadaşımla da görüşme fırsatı yakaladım. Yeni çalışmaların ve projelerin tohumlarının atılması için böyle kongrelerin çok önemli olduğunu bir kez daha tecrübe ettim.

Kongre hakkında ufak iki eleştirim de olacak. Bunlardan ilki bilimsel programın ne yazık ki gecikmesi ve değişmesi izlemeyi planladığım oturumların çakışmasına ve izleyemememe sebep oldu. Diğer eleştirim ise programda yabancı konuşmacıların sunumlarının salona orjinal dillerinde verileceği simultane çeviri isteyenlerin kulaklık ile bağlanarak izleyebilecekleri programda belirtilmesine rağmen salona simultane çevirileri verildi. Yanımda kulaklıklarımı getirmediğim için çeviriden dinlemek durumunda kaldım. Daha önce tecrübe edenler bilir, çeviriler hem terminoloji açısından problemli olurken hem de akıcı olmuyor bu yüzden sunumu dinlemek ve takip etmek zorlaşıyor.

Genel olarak beklentimin çok üzerinde başarılı bir kongre olduğunu söyleyebilirim. Organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Çok değerli hocalarıma bilgilerini ve tecrübeleri paylaştıkları için ne kadar teşekkür etsem az kalır.

Patreon üzerinden bizlere maddi destek olmak ister misin ?
Become a patron at Patreon!

Ozan Kumbasar

Marmara Üniversitesi Antrenörlük Bölümü’nde çalışıyor. Triatlon, Hentbol ve Korumalı Futbol antrenörü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu