Stresle Başa Çıkma: Dayanıklılık ve Kuvvet Antrenmanı Kıyaslaması

Journal of Sports Sciences - Mayıs 2018

Ne Amaçlamışlar?

Bu çalışmanın iki amacı bulunmaktadır. Birincil amaçta; 8 hafta boyunca uygulanan dayanıklılık, direnç egzersizleri uygulayan ya da hiçbir uygulama yapmayan kadın egzersiz gruplarının kardiyovasküler sistem yanıtları incelenmiştir.

İkincil amaçta ise, farklı egzersiz programlarının yaşam stresi algıları ve bu stress ile başa çıkma stratejileri üzerindeki etkisi incelenmiştir.

Kuvvet antrenmanı vücut gelişimi ve stresle başa çıkmada etkili yollardan biridir.

Nasıl Yapmışlar?

Çalışmaya spor yapmayan yaş ortalaması 21 olan 65 kadın üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar, kuvvet, dayanıklılık ve kontrol grubu olmak üzere üçe ayrılmıştır.

Katılımcılara 8 hafta boyunca;

7 dakika süren standartlaştırılmış ısınmanın ardından direnç ve dayanıklılık antrenmanları yaklaşık 45 dakika sürmüştür.

Üç grupta da 8 haftalık egzersiz öncesi ve sonrasında algılanan stres ölçeği ve Başa Çıkma Oryantasyonu envanteri uygulanmıştır. Ayrıca, katılımcılar 8 haftalık antrenman öncesi ve sonrasında, iSense rahatlama eğitim yazılımının standartlaştırılmış bir stres protokolüne maruz bırakılmıştır. Katılımcıların aerobik kapasitesinin (maksimal oksijen tüketimi) dolaylı olarak ölçülmesi için 2 km’lik UKK yürüyüş testi uygulanmıştır.

Hem dayanıklılık hem de kuvvet antrenmanı fiziksel inaktiviteye kıyasla vücut kitle endeksinde önemli gelişimler sağlamaktadır.

Ne Bulmuşlar?

Hem dayanıklılık hem de direnç grubunda vücut kitle indeksinde anlamlı düzeyde düşüşler görülürken kontrol grubunda herhangi bir düşüş gözlemlenmemiştir.

Her iki grubun maksimal oksijen tüketim değerlerinde benzer artışlar gerçekleşirken, kontrol grubunda herhangi bir farklılık gözlemlenmemiştir.

Stres testleri üç grubun da ön testlerinde kalp atışında önemli artışlara neden olmuştur. 8 haftanın sonunda hem dayanıklılık hem de direnç antrenmanları, stresten kaynaklı kardiyovasküler toparlanmada hızlanma sağlanmıştır. 8 haftanın sonunda her iki grubun algılanan yaşam streslerinde benzer düzeyde azalma sağlanmıştır. Kontrol grubunda ise herhangi bir farklılık gözlemlenmemiştir.

Antrenmanlarının stres ile başa çıkma stratejilerine etkisi incelendiğinde; 15 başa çıkma stratejisinden sadece ikisinde direnç antrenmanları sonucunda olumlu etki gözlemlenmiştir.

Pratik Uygulamalar

Bu çalışma sonuçları, her iki antrenman yönteminin antrenman türünden bağımsız olarak stres azaltıcı faydaları olduğunu desteklemekteyken, başa çıkma stratejilerine olan katkısı ise oldukça azdır. Ayrıca, her iki antrenmanın kardiyovasküler gelişim için önemli bir performans parametresi, maksimal oksijen tüketiminde gelişim sağlamaktadır. Hem aerobik, koşu gibi dayanıklılık egzersiz aktiviteleri hem de ağırlık kaldırma gibi direnç egzersiz aktiviteleri, stres düzenleme yeterliliğini geliştirmek ve sağlıkla ilgili faydalar elde etmek için etkili bir şekilde kullanılabilir.

Düzenli egzersiz stresle başa çıkmak için etkili bir yöntemdir.

Yazar Yorumu

Patreon üzerinden bizlere maddi destek olmak ister misin ?
Exit mobile version