Kas Hipertrofisini En Üst Düzeye Çıkar: İleri Kuvvet Antrenmanı Teknikleri ve Yöntemleri

Int. J. of Env. Res. and Public Health - Aralık 2019

Genel Bilgi

Kas hipertrofisi, kas protein sentezi kas protein yıkımını aştığında meydana gelir ve kümülatif dönemlerde pozitif net protein dengesi ile sonuçlanır. Kuvvet antrenmanı ve protein alımı kas hipertrofisi için güçlü uyarıcı olarak bilinmektedir. Kuvvet antrenmanlarının içeriği (yüklenme dinlenme süreci, şiddet, set sayıları, tekrar sayıları vb.) değiştikçe elde edilen hipertrofi oranları da değişmektedir. Aslında kas hipertrofisinde en etkili yöntemler, çok sayıda araştırmacı ve çok sayıda farklı antrenman sistemleri ile araştırılmıştır. Dolayısıyla günümüzde hipertrofi için kuram olmasa da etkili antrenman sistemleri ortaya konulmuştur. Bunlardan bazısı aşağıdaki gibidir:

Yukarıdaki antrenman sistemleri çok sayıda hipertrofide etkili antrenman sistemlerinin sadece birkaç örneği olarak değerlendirilebilir. Kas hipertofisi, gelişmiş sporcularda belirli bir düzeyden sonra çok yavaşladığı için veya hatta durduğu için bu sporcular her daim kasları farklı sistemlerle uyarmaya çaba göstermektedirler. Bu çalışmanın ana amacı, gelişmiş kuvvet antrenmanlarının ve tekniklerin kas hipertrofisini maksimize etmedeki etkilerini incelemektir.

Ne Amaçlamışlar?

Literatür Taraması: Bu çalışmada 1996-2019 yılları arasındaki kas hipertrofisi ve farklı teknikleri araştıran saygın dergilerde yayımlanan makalelere yer verilmiştir.

Makaleleri aramada kullanılan anahtar kelimeler ve kombinasyonlar (bknz; Tablo).

Tablo 1. Kuvvet antrenmanları bileşenleri.

Sonuç olarak 1088 araştırma içinden araştırmanın amacına uygun olan 30 araştırma bu çalışmada incelenmiş.

Değerlendirmeleri Nasıl Olmuş?

Antrenmana Bağlı Olan Sebepler:

Geleneksel hipertrofi modelinde üç ana faktör vurgulanmaktadır: Mekanik gerilim, metabolik stres ve kas hasarı. Yüksek yük (>%85 1RM), düşük tekrar sayıları (1-5) ve uzun dinlenme aralıkları (~3-5 dk), daha büyük mekanik baskıya neden olduğu için kuvvet gelişiminde daha etkili sayılır. Az sayı ve yüksek yük, hızlı kasılan fibril tiplerin gelişmesiyle ve nöral katılımın çoğalmasıyla olur. Hipertrofide etkili rol oynayan başka bir etkende kuvvet antrenmanlarının hacmidir.

Yüksek kuvvet antrenmanı hacminin (28-30 set/kas/hafta) düşük hacimli (6-10 set/kas/hafta) kuvvet antrenmanlarına nazaran daha etkili olduğu araştırmacılar tarafından ispatlanmıştır.

Diğer bir kıyaslama da orta tekrar (~6-12), çoklu set (3-6), orta yük (1TM’nin %60-80’ı) ve setler arası kısa dinlenmeyle (60 saniye) yapılan kuvvet antrenmanlarının yüksek yüklü antrenmanlardan daha büyük metabolik strese neden olduğudur. Ancak, kuvvet antrenmanı istemli tükenmeye kadar yapıldığında, antrenman yükünün egzersize bağlı kas büyümesini etkilememektedir.

Eksantrik Tempo Tekniği:

Bir çalışmanın bulguları, konsantrike karşı eksantik fazın oranı çok olduğunda daha fazla hipretofi elde edildiğini göstermiş.

Eksantrik Ağırlıklı Antrenman (EAA):

Kan Akışı Kısıtlaması Altında Düşük Yük Direnci Antrenmanı:

Cluster (Küme) Set Tekniği:

Süpersetler:

Ön Yorulma Tekniği:

Drop Setler:

Sarkoplazma Uyarıcı Antrenman (SUA) Tekniği:

Çalışmaya Yönelik Yorumlar

Bu tarz çalışmaların esas sınırlılıklarından biri beslenme üzerindeki kontrolün az olması olabilir. Ayrıca farklı spor branşlarında faaliyet gösteren sporcular, spesifik olarak çeşitli kuvvet antrenmanı tekniklerini kullanabilirler. Genel olarak profesyonel vücut geliştirmeciler ve elit kuvvet antrenmanı yapan sporcular, genetik yapılarına ve yılların tecrübesine dayanarak hedefledikleri hipertrofiye ulaşmada kendilerine özgü bir beslenme ve antrenman yöntemi uygulayabilirler. Ancak antrenmanları monotonluktan çıkarmak ve farklı teknikleri denemek, tecrübeli sporcuların yanı sıra yeni başlayanlar için de hem çeşitli antrenman sistemlerini deneyerek tecrübe etmek açısından hem de vücutlarının tepkisini gözlemlemek açısından faydalı olabilir.

Patreon üzerinden bizlere maddi destek olmak ister misin ?
Exit mobile version