Kreatin ve Sodyum Bikarbonat Antrene Tekvandocuların Anaerobik Performansını Artırır

Journal of the Int. Society of Sports Nutrition - Ocak 2021

Ne Amaçlamışlar?

Sodyum bikarbonat (SB) takviyesi, hücre dışı tamponlama kapasitesini geliştirme ve dövüş sporları performansı dâhil olmak üzere yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilme kapasitesini artırır. Sporcu beslenmesinde yer alan bir diğer takviye ise kreatindir (KR). KR, böbreklerde ve karaciğerde arginin, glisin ve metiyonin içeren reaksiyonlardan doğal olarak üretilen ve vücutta bulunan organik bir bileşiktir. KR takviyesi, kas içindeki fosfokreatin depolarını ~%20 oranında artırır. Teorik olarak, SB ve KR’nin birlikte alınması, farklı mekanizmalar aracılığıyla hareket ettiklerinden dolayı ek ergojenik etkiler sağlayabilir. Ancak, kreatin ve sodyum bikarbonatın birlikte alımının tekvandoda anaerobik performans üzerindeki ergojenik etkileri bilinmemektedir.

Nasıl Yapmışlar?

Ulusal tekvando liginde aktif olarak yarışan 55 profesyonel erkek tekvando sporcusu bu çalışmaya katılmak için gönüllü olmuştur. Katılımcılar en az 6 yıllık tekvando geçmişine sahip ve İran’ın ulusal tekvando liginde ≥2 yıllık deneyime sahiplerdir.

Katılımcıların laboratuvarı 4 kez ziyaret etmeleri istenmiştir. Her test seansından önce, katılımcılardan hafif ve rahat giysiler giymeleri, 48 saat ağır egzersizden ve 24 saat kafein ve alkol tüketmekten kaçınmaları istenmiştir.

Daha sonra katılımcılar rastgele;

olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır.

Takviyelerden önce ve sonra, katılımcılar zirve güç, ortalama güç ve yorgunluk indeksindeki değişiklikleri belirlemek için 3 defa Aralıklı Anaerobik Tekme Testi’ni tamamlamışlardır. Kan laktat (KL) aralıklı anaerobik tekme testiden önce, hemen sonra ve 3 dakika sonra ölçülmüştür.

Ne Bulmuşlar?

Zirve güç ve ortalama güç, kreatin+sodyum bikarbonat, kreatin ve sodyum bikarbonat alımını takiben plasebo veya kontrol gruplarında bir değişiklikolmadan zamanla artmıştır. Kreatin ve sodyum bikarbonata kıyasla kreatin+sodyum bikarbonat alımında zamanla ortalama güçte de daha büyük bir artış olmuştur. Yorgunluk indeksi için önemli bir zaman ve koşul etkisi olmamıştır. Kan laktatı, egzersizi takiben tüm gruplarda artmış; ancak kreatin+sodyum bikarbonat ve sodyum bikarbonatta egzersiz sonrası kan laktatı kreatin, plasebo ve kontrol ile karşılaştırıldığında daha düşük bulunmuştur.

Grafik. Kreatin ve sodyum bikarbonat (SB+KR), kreatin (KR), sodyum bikarbonat (SB) ve Plasebo (PLA) gruplarının başarılı tekme atma, ortalama güç, yorgunluk indeksi ve zirve güç değerleri.

Sonuç

Patreon üzerinden bizlere maddi destek olmak ister misin ?
Exit mobile version