Fiziksel Aktivite ve Bisiklet

Current Sports Medicine Reports - Mart 2010

Tanım

Fiziksel aktivite, tüm yaş düzeyindeki bireyleri sağlık açısından olumlu etkileyen önemli bir faktördür. Rekreatif açıdan yapılan fiziksel aktivite, bireyin kemik sağlığını, kardiyovasküler fonksiyonların gelişimini, kan yağlarının (kolesterol, trigliserid vb.) uygun seviyede tutulmasını destekler. Sonuç itibari ile yaşam kalitesinde meydana gelen artış, bireyin aynı zamanda ruhsal sağlığını da korunmasını sağlar.

Fiziksel aktivite için kullanılan önemli egzersiz araçlarından biri de bisiklettir. Bisiklet her yaş grubundan kullanıcıyı destekler. Diğer egzersiz türlerine göre (koşu, yürüyüş, jogging) fiziksel aktivite ve rehabilitasyon açısından diz ve kalça eklemlerinin sağlığının korunması ve bu eklemlere binen yüklerin azaltılması sebebiyle daha pozitif etkiye sahiptir.

Fiziksel aktivite ve bisiklet sağlığımızı korumak için önemli araçlardandır. Çocuklarda hareketsizliğin önüne geçmek için pratik bir çözüm olarak uygulanabilir.

Fiziksel aktivite ve Bisiklet İstatistikleri

Dünya Sağlık Örgütü, koroner kalp hastalığının %30’undan, meme ve kolon kanserinin %21-25’inden ve diyabetin %27’sinden fiziksel hareketsizliği sorumlu tutuyor. Türkiye’de 15 yaş ve üzerindekilerin sadece %25’i yeterli düzeyde fiziksel aktivitede bulunmaktadır. Geriye kalan %37 yetersiz düzeyde aktivitede bulunurken, toplumun %38’i tamamen hareketsiz bir yaşam sürdürmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde kadınların %87’si, erkeklerin ise %77’si yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmıyor.

Çocukların ise uzun süre hareketsiz kalmaları önerilmiyor. Özellikle 2 yaştan 5 yaşa kadar olan dönemde çocuklar, ekran (televizyon, bilgisayar vb.) karşısında tek seferde 20 dakika, gün içerisinde ise 1 saatten fazla vakit geçirmemelidir. Bu sürenin aşılması, fazla kiloya ve diğer hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

Dünya sağlık örgütünün haftalık önerdiği düşük yoğunluklu egzersiz süresi 150 dakikayken, yüksek yoğunluklu önerilen süre 75 dakikadır. Fiziksel hareketsizliğin kişi başı yıllık yaklaşık 150- 300€ maliyeti olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla fiziksel aktivite, ülkemizin sağlık sektörü açısından, bireylerin sağlıklarının geri kazanılması için yapılan gereksiz harcamalarının da önüne geçilmesine kuşkusuz katkıda bulunacaktır. Sağlıklı bireyler ve gelecek kuşaklar için fiziksel aktivite her düzeyde desteklenmelidir. Daha aktif bir yaşam için bisiklet kolay ulaşılabilir bir araçtır.

Patreon üzerinden bizlere maddi destek olmak ister misin ?
Exit mobile version