Bisiklet Mekaniği ve Kor Stabilizasyonu Arasındaki İlişki

J. of Strength and Conditioning R. - Kasım 2007

Ne Amaçlamışlar?

Çalışmanın amacı, bisikletin yaratmış olduğu eklem kinematikleri (bisiklet mekaniği) ile kor stabilizasyonu arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.

Bisiklette spesifik olarak kor kaslarının ön ve arka bileşenleri kuvvet üretimi açısından eşit olduğunda, pelvisin nötral pozisyonunu korur.

Özellikle lomber vertebraya bağlı bulunan psoas kası, vertebranın nötral pozisyonunun korunmasında, pelvik stabilizasyonun sağlanmasında ve yorgunluğa karşı direnç göstermesinin yanında pedala büyük bir kuvvet iletildiğinde glutal kaslarla birlikte kaldıraç görevi üstlenir. Kor kaslarının zayıf olması, alt ekstremite salınımını da etkiler.

Bununla birlikte aşırı yüksek kadans kullanımı, antrenman şiddeti ve hacmi de sakatlığa neden olabilir. Dakikada ortalama 90 kadans kullanan bir bisikletçi, 3-4 saat yaptığı uzun sürüşte 16.000 ile 21.000 arası pedallar. Döngüsel olan pedal hareketinde, sabitliği korunmaya çalışılan pelvis ve alt ekstremitenin muskuloskeletal yapısının aşırı strese maruz bırakılmaması için verimli bir hareket paterni gereklidir.

Tam da bu noktada sakatlıkların önlenmesi açısından kritik bir görev üstlenir. Bu nedenle lumbo-pelvik kaslar bu çalışmada önem teşkil etmektedir.

Yarış performansını iyileştirmek için bisiklet mekaniği ve kor kasları koordineli olarak geliştirilmelidir.

Nasıl Yapmışlar?

Çalışmaya, ortalama yaşları 34 olan 15 antrene bisiklet sporcusu katılmıştır. Sporcular çalışmaya katılmadan 6 hafta öncesine kadar kuvvet antrenmanı yapmamıştır. Sporculardan kalça, diz ve ayak bileğine ait eklem kinematik verileri (bisiklet mekaniği) ve pedal güç çıktıları kor kaslarında yaratılacak yorgunluk öncesi alınmıştır.

Sporcular 3 dakika boyunca 120º/saniyelik izokinetik torso rotasyon testine tabi tutulmuşlardır. Ardından 32 dakikalık 7 egzersiz ile döngüsel ve 4 setten oluşan kuvvet antrenmanı seansına alınmışlardır.

Kor kaslarında yaratılmak istenen yorgunluğu doğrulamak için ikinci bir izokinetik torso rotasyon testine alınmışlardır. Yorgunluk sonrası karşılaştırmak üzere ikinci izokinetik test sonrası eklem kinematik verileri toplanmıştır.

Torso rotasyon egzersizinin makinede ve sağlık topuyla yapılışı. (resim kaynak: https://golfdigest.sports.sndimg.com/)

Ne Bulmuşlar?

Kuvvet antrenmanı sonrası alınan ikinci izokinetik torso rotasyon test bulguları, birinci izokinetik teste göre pik tork üretiminde, total iş kapasitesinde anlamlı bir düşüş (%43) bulunmuştur.

Bu da birinci izokinetik test sonrası yapılan kuvvet antrenmanının kor kaslarında yaratmış olduğu yorgunluğu doğrular niteliktedir. Total ön düzlem diz hareketi, total sagital düzlem diz ve ayak bileği hareketleri artmıştır (%13,4-%54,3). Pedal güç çıktılarında ise yorgunluk öncesi ve sonrasına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Pratik Uygulama Önerisi

Yapılan bu çalışmaya bakıldığında 3-4 saat ya da daha uzun sürüşlerde kor kaslarında ortaya çıkabilecek yorgunluk simüle edilmiştir. Yorgun olan kor kasları alt ekstremitenin salınımını etkilediğinden dolayı sakatlığa neden olabilir.

Bisikletçiler kor bölgesine yönelik kuvvet antrenmanlarını tüm yıl boyunca antrenman programlarına entegre etmelidir. Kinematik olarak bisiklet (bisiklet mekaniği), sagital düzlemde yapılan bir aktivite olarak görülse de kora yönelik kuvvet programları hem sagital hem de ön düzlemde yapılan egzersizleri kombine etmelidir.

Patreon üzerinden bizlere maddi destek olmak ister misin ?
Exit mobile version